Header image

Tech news

Giới Thiệu Về API

22/04/2022

274

Giới Thiệu Về API

Giới thiệu về API

Xin chào các bạn, mình là Thắng, thành viên team QC của SupremeTech. Trong bài viết này, mình sẽ giải thích cho các bạn về một khái niệm rất quen thuộc trong kiểm thử nói riêng mà còn trong ngành IT nói chung, đó là API.

Mình nhớ khoảng thời gian đầu tiên khi mình bắt đầu nhận việc trong một dự án với yêu cầu chỉ có API; lúc đó mình còn chưa có đủ kiến thức và kinh nghiệm cùng với sự tự tin về mảng này. Có rất nhiều câu hỏi trong đầu mình như phải tìm hiểu thế nào? Kiểm thử ra sao? Và sau đó mình đã cố gắng học hỏi và thực hành rất nhiều, sau cùng mình nhận ra API không quá khó như lúc đầu mình nghĩ, ít nhất mình đã có được kinh nghiệm và kiến thức để tự tin áp dụng vào trong dự án.

Ở đây, mình sẽ chia sẻ lại cho các bạn những gì mình đã tìm hiểu, đã áp dụng vào thực tế, để mọi người có thể có góc nhìn khác khi một tester nhìn vào API thì nó sẽ như thế nào nhé.

API là gì?

API là viết tắt của cụm từ Giao diện lập trình ứng dụng (Application Programming Interface). API cung cấp khả năng truy xuất đến một tập các hàm hay dùng. Và từ đó có thể trao đổi dữ liệu giữa các ứng dụng. Một cách dễ hiểu thì API là một trung gian phần mềm cho phép hai ứng dụng giao tiếp với nhau.

Tưởng tượng bạn bước vào một nhà hàng, bạn đặt món, nhân viên phục vụ sẽ tiếp nhận yêu cầu của bạn và đưa vào nhà bếp, sau đó sẽ mang ra món ăn đúng với yêu cầu của bạn. Trong ví dụ trên, API là nhân viên phục vụ, đã giúp bạn và đầu bếp giao tiếp với nhau.

Bây giờ hãy nghĩ về một trường hợp ứng dụng API trong thực tế nhé. Giả sử bạn đi du lịch, bạn sẽ vào trang web của các hãng hàng không nhằm kiểm tra chuyến bay, giá cả, số ghế,… Nhưng vấn đề ở đây là có quá nhiều hãng hàng không và bạn lại không muốn mất thời gian cho những việc thế này, thay vào đó, bạn có thể sử dụng các dịch vụ trực tuyến trung gian nhiều tiện ích như Traveloka hay Expedia. Những dịch vụ đó sẽ tương tác với API của các hãng hàng không để hiển thị cho bạn các thông tin liên quan không chỉ của một mà còn của nhiều hãng bay khác nhau, từ đó giúp cho bạn tiết kiệm được rất nhiều gian và công sức. API thật tuyệt vời đúng không!

what is an API

SOAP và RESTful

Sau khi hiểu được API là gì, các bạn sẽ thấy API vô cùng quan trọng trong thời đại số như hiện nay. Và như một điều hiển nhiên, mọi thứ sau khi phát triển một thời gian sẽ hình thành những quy tắc chung. Sau đây mình sẽ giới thiệu 2 chuẩn phổ biến là SOAP là RESTful.

Trước khi đi vào từng khái niệm, mình muốn nói sơ về khoảng thời gian sau khi World Wide Web (WWW) được ra đời vào cuối những năm 1980, nhu cầu trao đổi dữ liệu giữa các thiết bị điện tử trở nên phát triển hơn bao giờ hết. Vào thời điểm đó, các tập tin siêu văn bản HTML được đưa lên web và người sử dụng có thể đọc được nội dung một cách dễ dàng. HTML là viết tắt của từ HyperText Markup Language – Ngôn ngữ Đánh dấu Siêu văn bản. Đây là một loại ngôn ngữ nhằm định dạng trang web thông qua các thẻ (tag) nhằm giúp cho máy tính hiểu được bố cục và cấu trúc của trang web và hiển thị trang web đó. Tuy nhiên lập trình viên chỉ có thể sử dụng những tag được quy định sẵn trong HTML khiến cho việc mở rộng hay tạo ra những nội dung mới trên website khá khó khăn. Một vấn đề khác nữa là HTML chỉ đơn thuần là ngôn ngữ trình bày nội dung, nó không có chức năng lưu trữ hay trao đổi dữ liệu giữa các máy tính với nhau, nghĩa là các hệ thống không thể tương tác với nhau như cập nhật giá cả hàng ngày chẳng hạn.

Do đó XML – Extensible Markup Language,được phát triển bởi mười một người đóng góp tại W3C vào năm 1997 một ngôn ngữ lập trình được ra đời với sứ mệnh tạo ra các tài liệu web cho cả người và máy tính đều có thể dễ dàng đọc được, khiến Internet thực sự trở thành một mạng lưới liên kết đúng nghĩa thật sự. XML, đúng như tên gọi của nó (Extensible – mở rộng), đã giải quyết được một vài vấn đề của HTML như thay vì sử dụng các tag có sẵn thì XML cho phép các lập trình viên tự tạo ra các tag của chính mình, từ đó cho phép họ thể hiện được nhiều nội dung hơn trên website, và đặc biệt là XML cho phép gói dữ liệu vào trong nội dung văn bản và trao đổi giữa các hệ thống với nhau. Trước khi XML ra đời thì các hệ thống vẫn có thể trao đổi dữ liệu với nhau nhưng đó là một quy trình rất phức tạp và phải thống nhất rất nhiều quy tắc, dẫn tới việc nếu trao đổi dữ liệu lớn thì sẽ xảy ra tình trạng bị mất dữ liệu trong lúc chuyển đổi. Với XML, lập trình viên có thể khai báo trước các tag của mình và các hệ thống đều có thể đọc được và tương tác với nhau dễ dàng hơn.

Mình sẽ lấy một ví dụ đơn giản cho bạn dễ hiểu nhé. Trong HTML có một thẻ tag là <title> nhằm khai báo tiêu đề trang web. Cấu trúc sẽ như thế này:

<!DOCTYPE html>
<html>
 <head>
  <title>Supremetech blog</title>
 </head>
 <body>
 </body>
</html>

Trong khi đó, với XML bạn có thể tự khai báo thẻ tag <title> với nhiều mục đích khác nhau như tiêu đề trang web và tiêu đề một quyển sách hiển thị trên trang web đó mà không lo bị lỗi:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<page>
 <head>
   <title>Book store</title>
 </head>
 <body>
  <library>
   <book>
    <title>Harry Potter</title>
    <author>J.K Rowling</author>
   </book>
   <book>
    <title>Sherlock Holmes</title>
    <author>Conan Doyle</author>
   </book>
  </library>
 </body>
</page>

Các bạn có thể thấy thẻ tag <title> nằm trong thẻ <head> sẽ được máy tính hiểu là tiêu đề của trang, còn thẻ <title> nằm trong thẻ <book> sẽ được hiểu là tiêu đề của quyển sách.

SOAP

Sau khi XML ra đời, một vài kỹ sư tại Microsoft đã phát triển SOAP. SOAP là một tiêu chuẩn dựa hoàn toàn vào XML để chuẩn hóa việc giao tiếp giữa server và thiết bị (client), từ đó giúp cho việc phát triển API tốt hơn. Sau khi SOAP xuất hiện, đặc biệt vào năm 2000, SOAP đã được Microsoft và IBM thúc đẩy và trở nên phổ biến. Một số công ty và các tập đoàn lớn đã sử dụng SOAP như HP hay Oracle cho các chương trình của họ.

Và lúc này khái niệm web services trở nên phổ biến. Giờ chúng ta tìm hiểu thêm một khái niệm mới nhé.

Nói một cách khái quát, web services là những tài nguyên có sẵn trên internet, là dịch vụ cung cấp một số chức năng mà các ứng dụng khác có thể sử dụng. Chức năng này có thể bao gồm xử lý thanh toán, đăng nhập và lưu trữ cơ sở dữ liệu. Cả API và web services đều đóng vai trò giúp cho các ứng dụng giao tiếp được với nhau. Điểm khác biệt cơ bản giữa API và web services đó là web services giúp các ứng dụng giao tiếp với nhau trên Internet nhưng API có thể giúp các ứng dụng giao tiếp với nhau mà không cần Internet. Chúng ta có thể nói tất cả web services là API nhưng không phải API nào cũng là web services.

Hơi rắc rối đúng không nào, mình sẽ lấy một ví dụ cho bạn dễ hình dung nhé:

Hầu như trong cuộc sống ngày nay chúng ta luôn có sẵn ứng dụng Facebook trên điện thoại của mình. Khi bạn bắt gặp một khoảnh khắc nào đó và muốn chụp một bức hình để chia sẻ cho bạn bè cũng xem, bạn sẽ bấm vào biểu tượng máy ảnh trên Facebook và nó sẽ mở màn hình chụp ảnh cho bạn. Lúc này Facebook sẽ gọi API máy ảnh của điện thoại để sử dụng máy ảnh ngay trên ứng dụng mà không cần phải mở app chụp ảnh mặc định của điện thoại, và việc gọi API này thì không cần mạng. Ở một trường hợp khác, khi bạn vào xem thông tin một địa điểm nào đó trên Facebook thì sẽ thấy bản đồ chỉ đường tới địa điểm đó đúng không? Lúc đó Facebook sẽ gọi API (web services) từ Google Map để lấy thông tin bản đồ về và thao tác này chắc chắn cần mạng mới có thể làm được.

Hi vọng qua ví dụ trên đã phần nào phân biệt được API và web services. Giờ mình cùng quay lại câu chuyện về SOAP nhé. Một vấn đề khá lớn của SOAP đó là có quá nhiều quy tắc phải tuân thủ khiến cho lập trình viên thấy nó quá khó để sử dụng. Mặc dù việc có nhiều quy tắc cũng là một ưu điểm của SOAP bởi vì nhờ đó các lập trình viên có thể tạo ra các hệ thống độc lập nhưng vẫn giao tiếp tốt với nhau. Từ khả năng giao tiếp tốt đó, các hệ thống lớn gồm nhiều hệ thống liên quan sẽ được quản lý và phát triển một cách dễ dàng hơn.

RESTful

Một nhà khoa học máy tính tên Roy Fielding đã nhìn ra vấn đề đó và giới thiệu tiêu chuẩn REST trong luận văn tiến sĩ của mình với mục đích duy nhất: tạo ra tiêu chuẩn giúp cho các server đều có thể giao tiếp được với nhau. Nếu như SOAP sử dụng XML để tạo request và response thì RESTful có thể tạo request với một URL đơn giản đi cùng với các phương thức (method) như GET, POST, PUT, DELETE và response trả về cũng được viết ở nhiều dạng như JSON hay CSV. Bạn hãy nhìn vào ví dụ dưới đây về request và response của API dùng để xem giá cả nếu được viết dưới dạng XML theo tiêu chuẩn SOAP:

 • Request

<?xml version="1.0"?>

<soap:Envelope
xmlns:soap="http://www.w3.org/2003/05/soap-envelope/"
soap:encodingStyle="http://www.w3.org/2003/05/soap-encoding">

<soap:Body>
 <m:GetPrice xmlns:m="https://www.w3schools.com/prices">
  <m:Item>Apples</m:Item>
 </m:GetPrice>
</soap:Body>

</soap:Envelope>

 • Response:

<?xml version="1.0"?>

<soap:Envelope
xmlns:soap="http://www.w3.org/2003/05/soap-envelope/"
soap:encodingStyle="http://www.w3.org/2003/05/soap-encoding">

<soap:Body>
 <m:GetPriceResponse xmlns:m="https://www.w3schools.com/prices">
  <m:Price>1.90</m:Price>
 </m:GetPriceResponse>
</soap:Body>

</soap:Envelope>

Source: W3C

Rất là rắc rối và phức tạp đúng không nào. Trong khi đó nếu ta cũng dùng API gọi thông tin về giá sản phẩm theo RESTful thì chỉ cần gửi request tới URL (https://www.w3schools.com/prices), chọn method là GET thì sẽ có response dưới dạng JSON như sau:

{
  "Apple": "1.90"
}

Nhìn vào API theo tiêu chuẩn RESTful bạn cũng nhận ra nó đơn giản và dễ dùng hơn SOAP đúng không? Đó là lí do mà vì sao RESTful được sử dụng rất nhiều vào ngày nay. Một lí do khác là vào thời điểm những năm 2000, Internet phát triển cực kì mạnh mẽ, đặc biệt là mảng thương mại điện tử. Rất nhiều tập đoàn lớn lúc đó đã phát triển API của mình để nhiều bên có thể truy cập vào dữ liệu sản phẩm của họ. Lúc đó Salesforce là một trong những người tiên phong cung cấp API của mình dưới tiêu chuẩn SOAP nhưng lại không được nhiều lập trình viên ưa chuộng vì tài liệu hướng dẫn sử dụng hơn 400 trang. Trong khi đó, Ebay, mặt khác lại cung cấp API theo chuẩn RESTful và đã đạt được sự thành công đáng kể so với đối thủ là Salesforce lúc bấy giờ khi mà nhiều bên cảm thấy API theo chuẩn RESTful dễ truy cập và dễ sử dụng. Bạn có thể xem bài báo trên The Wall Street Journal viết về sự kiện này. Kể từ đó là thời kì phát triển mạnh mẽ của RESTful API, nhiều ông lớn đã đi theo Ebay như Amazon, Flickr,… Dưới đây là sơ đồ thống kê mức độ phổ biến các chuẩn API vào năm 2014:

API

Source

Dưới góc độ kiểm thử và sự phổ biến của RESTful nên mình sẽ nói kỹ hơn về chuẩn này nhé.

RESTful API

Hình ví dụ ở trên minh họa một cách đơn giản về nguyên lý hoạt động của API theo tiêu chuẩn RESTful. Hãy lấy lại ví dụ ở phần trước đó về việc bạn sử dụng Traveloka để xem thông tin về chuyến bay nhé. Bạn vào mục tra cứu chuyến bay trên web Traveloka, sau bước này thì website – client sẽ gửi request theo giao thức HTTP tới server của hãng bay. Tùy thuộc vào phương thức – method bạn gửi thì server sẽ có những xử lý tương ứng. Trong RESTful sẽ có 4 phương thức cơ bản sau đây:

 • GET (SELECT): Trả về một Resource hoặc một danh sách Resource.
 • POST (CREATE): Tạo mới một Resource.
 • PUT (UPDATE): Cập nhật thông tin cho Resource.
 • DELETE (DELETE): Xoá một Resource.

Những phương thức hay hoạt động này thường được gọi là CRUD tương ứng với Create – Tạo, Read – Đọc, Update – Sửa, Delete – Xóa.

Ví dụ ở đây bạn muốn xem thông tin về chuyến bay thì method client dùng sẽ là GET nhằm lấy về danh sách các chuyến bay theo yêu cầu của bạn. Sau khi server nhận được request của Client sẽ tiến hành trả về dữ liệu phù hợp response. Dữ liệu trả về thường được viết dưới dạng JSON hoặc XML tùy thuộc vào tính chất của dự án. Dữ liệu trả về gồm có cấu trúc như sau (mình sẽ để dưới dạng JSON nhé):

{
  "status_code": 200,
  "data": [
    {
      "name": "LH370",
      "Time": "Mar 29, 2022",
      "City": "DNG"
    },
    {
      "name": "LH370",
      "Time": "Mar 29, 2022",
      "City": "HCM"
    }
  ],
}

Các bạn có thể thấy ở response có dòng “status_code”, biến này sẽ cho chúng ta biết được trạng thái của response trả về. Các mã sẽ được phân thành các nhóm như sau:

 • 2xx: Successful responses / Phản hồi thành công:
 • 200 OK – Trả về thành công cho những phương thức GET, PUT, PATCH hoặc DELETE.
 • 201 Created – Trả về khi một Resource vừa được tạo thành công.
 • 204 No Content – Trả về khi Resource xoá thành công.
 • 3xx: Redirects / Điều hướng
 • 304 Not Modified – Client có thể sử dụng dữ liệu cache.
 • 4xx: Client errors / Lỗi phía client
 • 400 Bad Request – Request không hợp lệ
 • 401 Unauthorized – Request cần có auth.
 • 403 Forbidden – bị từ chối không cho phép.
 • 404 Not Found – Không tìm thấy resource từ URL
 • 5xx: Server errors / Lỗi phía máy chủ
 • 500 Server Error: domain, hosting hết hạn, hoặc dừng server đột ngột để test
 • 502 Bad Gateway:
 • 503 Service Unavailable

Tìm hiểu thêm về ý nghĩa của các code ngay!

Kết

Cho tới hiện tại, việc tranh cãi SOAP hay RESTful tốt hơn vẫn chưa hề kết thúc. Tùy thuộc vào tính chất của dự án và sở thích của lập trình viên mà chúng ta sẽ lựa chọn chuẩn phù hợp. SOAP có thể phức tạp, phải tuân thủ nhiều quy tắc nhưng đôi khi nó lại dễ sử dụng trong một số trường hợp, còn đàn em của nó là RESTful nổi lên như một giải pháp thay thế mới mẻ song vẫn có những vấn đề của riêng nó.

Bài viết giới thiệu về API của mình đến đây là hết, mình rất vui vì một phần nào đó đã giúp các bạn có thêm những kiến thức mới. API theo chuẩn RESTful rất phổ biến, do đó kĩ năng kiểm thử API theo chuẩn này rất cần thiết với tester. Những bài viết tiếp theo mình sẽ giới thiệu cho các bạn về những công cụ thường được sử dụng trong việc test API như Postman, Charles,… Hẹn gặp lại các bạn lần sau!

Reference

Author: Thang Tran

Related Blog

nativescript vs react native for cross-platform mobile development

Knowledge

+0

  NativeScript vs React Native: Comparing Cross-Platform Mobile Development Frameworks

  Hi tech fellows, the comparison series continues to dive in mobile development frameworks. This-week candidates call out NativeScript vs React Native. Both of them offer developers the ability to build apps that run seamlessly on both iOS and Android devices. So let's explore the similarities and differences in this article and make an informed decision when choosing a best fit for your project. Here are the six criteria to compare: Language and Development EnvironmentPerformance and User ExperienceUI Components and CustomizationDevelopment environmentCommunity and Ecosystem SupportPlatform Support and Integration Language and Development Environment NativeScript allows developers to write applications using JavaScript or TypeScript. It provides access to native APIs using JavaScript. React Native uses JavaScript and React, a popular JavaScript library for building user interfaces. Developers write components in JavaScript which are then compiled to native code. Both NativeScript and React Native empower developers to build cross-platform mobile applications using popular programming languages. NativeScript supports JavaScript and TypeScript, while React Native utilizes JavaScript and the React library. This means developers can leverage their existing skills and knowledge to kickstart their projects. Performance and User Experience NativeScript apps are compiled to native code, which generally provides better performance compared to hybrid frameworks. However, there might be some overhead due to the bridge between JavaScript and native code. React Native also compiles down to native code, but it uses a JavaScript bridge to communicate with native components, which might introduce some performance overhead. UI Components and Customization NativeScript provides UI components that map directly to native components, allowing for a truly native look and feel. It provides a large set of UI components out of the box. React Native also provides access to native UI components, but its component library might not cover all native features. However, it offers a vast ecosystem of third-party libraries and components. Development Environment NativeScript can be used with various development environments including Visual Studio Code, WebStorm, and others. It provides a CLI for project setup and management. React Native has a strong community and excellent tooling support. It comes with tools like Expo and React Native CLI for project setup and management. Community and Ecosystem NativeScript has a smaller community compared to React Native but still has a vibrant ecosystem with plugins and community support. React Native has a large and active community, which means more resources, tutorials, and third-party libraries available. While React Native boasts a larger community and ecosystem compared to NativeScript, both frameworks benefit from active developer communities and extensive documentation. This means you'll have access to resources, tutorials, and support channels to help you overcome challenges and streamline your development process. Whether you're a seasoned developer or just starting, the wealth of resources available for both frameworks ensures you're never alone on your development journey. Platform Support and Integration NativeScript supports iOS and Android platforms. It also provides some level of support for building web applications. React Native primarily targets iOS and Android platforms, but with the help of libraries like React Native Web, it's possible to target web browsers as well. Additionally, both frameworks offer mechanisms for integrating with native code when necessary, enabling you to access platform-specific features and functionalities. Whether you're targeting a specific platform or aiming for broad compatibility, both NativeScript and React Native provide the tools you need to succeed. NativeScript vs React Native: What should you choose? In conclusion, both NativeScript and React Native offer compelling solutions for cross-platform mobile app development. While NativeScript provides a more native approach with direct access to native APIs and UI components, React Native offers a familiar development experience with its use of JavaScript and React. Ultimately, the choice between NativeScript and React Native depends on your specific project requirements, familiarity with the respective technologies, and personal preferences. Whichever framework you choose, you can rest assured knowing that you're equipped with powerful tools and a supportive community to help you bring your mobile app ideas to life. Or if you need an expert to guide you through, we are here to help! Book a free consultation with us and share your pain-points. Thanks for reading! See you in the next article!

  03/04/2024

  63

  Knowledge

  +0

   03/04/2024

   63

   NativeScript vs React Native: Comparing Cross-Platform Mobile Development Frameworks

   OTT App development

   Tech news

   +0

    OTT App Development: Navigating The Common Revenue Models

    As Over-The-Top OTT app development reshapes media consumption, understanding its revenue landscape is crucial. Explore the intricacies of OTT app revenue models, including subscription-based, advertising-based, and transactional approaches. Discover how technological advancements, like AI and secure payment gateways, are impacting revenue generation. Learn how to overcome challenges and maximize profits in this dynamic industry. Overview of OTT Apps Development Over-The-Top (OTT) app development is revolutionizing the way we consume media and entertainment. These apps, which deliver video content directly over the internet, bypass traditional distribution channels such as cable or satellite TV. They are growing in popularity due to their convenience, as they allow users to access a vast variety of content anytime, anywhere, on any device. Additionally, they offer innovative monetization strategies that are reshaping the revenue landscape of the entertainment industry. Understanding the Revenue Landscape The revenue landscape for OTT apps is complex and multi-faceted. It entails a variety of revenue models, each with its own unique advantages and challenges. These models determine how the apps generate income, whether it's through user subscriptions, advertising, or pay-per-view transactions. Understanding these models is essential for any business looking to thrive in the OTT space. OTTs app development - Revenue Landscape Key Revenue Models for OTT Apps Custom OTT platforms primarily utilize three revenue models: subscription-based, advertising-based, and transactional models. Subscription-based Model The subscription-based business model is a popular choice in the world of Over-The-Top (OTT) applications. This model, which requires users to pay a subscription fee either monthly or yearly, provides access to a comprehensive library of content. By subscribing, users can enjoy a wide variety of content from different genres and formats, making it a one-stop solution for their entertainment needs. This model is beneficial for the service providers as well, as it guarantees a consistent revenue stream. This predictability of income allows these platforms to invest in acquiring new content, improving their services, and even producing their own original content. Major platforms like Netflix and Hulu use this model. They offer a diverse range of content including movies, TV series from various networks, and their own original productions. OTTs app development - SVOD model Advertising-based Model In the advertising-based model, users get to view the content for free. However, this content comes with advertisements in between. The money comes from these advertisements. Advertisers pay to display their ads within the content. YouTube is a great example of this model. It features content from users, music videos, and more. From a development viewpoint, this model needs strong ad-serving technologies. It also requires algorithms to ensure ads are placed at the right spots. These measures help to increase ad views and clicks, leading to higher revenue. OTTs app development - AVOD model Transactional Model The transactional or pay-per-view model is a revenue strategy in which users make payments for each piece of content they consume. This approach is prevalent on platforms like Amazon Prime, primarily for renting or buying individual movies. It's especially effective for offering premium or exclusive content that users are inclined to pay additional charges for. This model necessitates a reliable and secure payment gateway, along with a robust content delivery network to ensure seamless access to premium content. A well-structured database to manage individual user transactions and preferences is also crucial for personalized content delivery. Challenges in Navigating the Revenue Landscape - Maximizing profit In the OTT app development world, making money can be a big challenge. Developers need to set the right prices to keep users and stay profitable. They also have to deal with content rights, which can be complicated, especially when dealing with different countries. The OTT app development market is also getting more competitive with new players entering all the time. To maximize revenue, it's important to know your audience, choose the right revenue model, and keep improving your app. Staying up to date with market trends and user preferences is also vital. Furthermore, using analytics to understand user behavior and preferences can help in creating personalized experiences and content suggestions, which can increase user engagement and keep them coming back. OTTs app development The Impact of Technological Advancements on OTT Revenue Technological advancements have a profound impact on the OTT revenue landscape. For instance, the advent of artificial intelligence (AI) and machine learning (ML) technologies has enabled OTT platforms to offer personalized content and advertisements, leading to increased user engagement and thereby, higher revenue. Also, the development of secure payment gateways has made transactions more straightforward and safer, encouraging more users to opt for premium content or subscriptions. Conclusion OTT apps have transformed the way we consume media and entertainment, offering users an unprecedented level of convenience and choice. By understanding the revenue landscape and adopting the right strategies, businesses can tap into the immense potential of OTT apps and achieve sustainable growth. Ready to revolutionize your media business and maximize revenue? Explore our comprehensive OTT solution tailored to meet your needs. With subscription-based, advertising-based, and transactional models integrated seamlessly, along with cutting-edge technologies to enhance user engagement and monetization, our OTT solution empowers you to navigate the revenue landscape effectively. Take the next step towards success in the OTT industry today!

    27/03/2024

    94

    Tech news

    +0

     27/03/2024

     94

     OTT App Development: Navigating The Common Revenue Models

     Online-to-Offline Retail

     Knowledge

     +0

      Seamless Retail Bliss: Online-to-Offline Retail with Reserve Online, Pay In-Store

      Online-to-Offline (O2O) retail seamlessly blends digital and physical shopping, catering to modern consumers' preferences. Recognizing the importance of both online convenience and in-person engagement, O2O enables effortless transitions between virtual and real-world experiences. Among 13 commonly-used strategies, Reserve Online, Pay In-Store (ROPIS) is a top key strategy. It allows customers to reserve items online and complete transactions in physical stores, offering added convenience and improved inventory management. However, implementing ROPIS requires addressing security and logistical challenges. Nonetheless, by ensuring a seamless customer journey, ROPIS enhances overall satisfaction and loyalty in the O2O retail landscape. Online-to-Offline (O2O) retail effortlessly merges digital and physical shopping, meeting the changing needs of modern consumers. It enables shoppers to start online, browsing products digitally, and seamlessly transition to in-store experiences. O2O - Reserve Online, Pay In-Store O2O acknowledges the benefits of both online convenience and in-person engagement, allowing consumers to switch between virtual exploration and real-world interaction effortlessly. By combining online and offline strengths, O2O retail delivers unified shopping experiences, building stronger brand connections and catering to the diverse preferences of today's shoppers. So what is Reserve Online, Pay In-Store (ROPIS)? In the previous article, we have mentioned 13 Commonly-Used Strategies, and Reserve Online, Pay In-Store is one of the most common one a business might take a look. A short definition… ROPIS (Reserve Online, Pay In-Store) transforms the Online to Offline (O2O) shopping experience by enabling customers to reserve their desired items online and finalize their transactions in physical stores. O2O - Reserve Online, Pay In-Store With ROPIS, shoppers can browse and select products from the comfort of their homes or on-the-go, securing their purchases digitally before heading to the store for a seamless checkout process. Enhancing the O2O Shopping Experience with ROPIS This not only simplifies the purchasing process but also ensures that the desired items are available upon arrival, enhancing customer satisfaction and loyalty. Let’s get dive in: Reserve Online, Pay In-Store ROPIS: A Seamless Shopping Solution ROPIS (Reserve Online, Pay In-Store) bridges the gap between the Online to Offline (O2O) shopping experience, empowering customers to effortlessly reserve their preferred items online and complete their transactions in physical stores. This approach introduces a convenient and flexible dimension to shopping, as customers can browse and select products digitally at their convenience and then seamlessly transition to the tactile in-store environment for finalizing their purchases. Benefits for Consumers and Retailers ROPIS (Reserve Online, Pay In-Store) offers a multitude of benefits for both customers and retailers, enhancing the Online to Offline (O2O) shopping landscape. For shoppers, ROPIS provides added convenience and flexibility by allowing them to reserve products online and complete their purchases in-store, aligning seamlessly with their preferences and schedules. Moreover, by streamlining the shopping process, ROPIS reduces the incidence of abandoned carts and ensures product availability, thereby enhancing customer satisfaction. O2O - Reserve Online, Pay In-Store benefit On the retailer side, ROPIS facilitates improved inventory management and increased foot traffic, as customers are incentivized to visit physical stores to finalize their purchases. This convergence of online convenience and offline engagement not only fosters stronger customer relationships but also drives sales and business growth in the dynamic O2O retail environment. How ROPIS Enhances the O2O Shopping Experience Convenience for Customers Reserve Products Online Customers can browse and reserve products online at their convenience, eliminating the need to visit multiple stores in search of desired items Reserve Products Online - Customers can browse and reserve products online at their convenience, eliminating the need to visit multiple stores in search of desired items.Seamless Transition to In-Store Experience - Upon arrival at the store, customers enjoy a seamless transition from their online browsing experience to the tactile exploration of products, enhancing overall satisfaction. Flexibility in Payment Secure Payment Options ROPIS offers secure payment options, ensuring peace of mind for customers when finalizing their purchases in-store.Ability to Utilize In-Store Discounts and Promotions Customers can take advantage of in-store discounts and promotions when completing their purchases, maximizing savings and enhancing the overall value proposition. Improved Inventory Management Reduction of Abandoned Carts By allowing customers to reserve products online, ROPIS significantly reduces the incidence of abandoned shopping carts, leading to higher conversion rates and increased revenue.Enhanced Customer Satisfaction Through Product Availability Retailers can better manage their inventory and ensure product availability, thereby enhancing customer satisfaction and loyalty. Overcoming Challenges and Concerns Addressing Security and Privacy Issues Ensuring the security and privacy of customer data is paramount for retailers as they implement Online to Offline (O2O) strategies like ROPIS (Reserve Online, Pay In-Store). O2O - Reserve Online, Pay In-Store - enhance shopping experience By safeguarding against potential threats and adhering to stringent privacy measures, retailers can instill confidence and trust among shoppers. This trust is essential for fostering long-term customer relationships and encouraging continued engagement with the O2O retail ecosystem. Moreover, prioritizing data security not only protects customers but also safeguards the reputation and integrity of the retailer's brand, demonstrating a commitment to ethical business practices in an increasingly digital world. Managing Inventory and Fulfillment Logistics Efficient inventory management and seamless fulfillment logistics play a pivotal role in ensuring the success of Online to Offline (O2O) strategies such as ROPIS (Reserve Online, Pay In-Store). This necessitates a harmonious coordination between online and offline operations to ensure that products reserved online are readily available for in-store purchase. This seamless integration not only enhances the customer experience but also optimizes operational efficiency, laying the foundation for sustainable growth and profitability in the dynamic O2O retail landscape. Ensuring a Seamless Customer Journey Across Channels Creating a seamless and cohesive customer journey across both online and offline channels is imperative for retailers operating in the Online to Offline (O2O) landscape. This entails minimizing friction points and optimizing every touchpoint of the shopping experience to ensure consistency and convenience for customers. By integrating online and offline channels seamlessly, retailers can provide customers with the flexibility to browse, purchase, and engage with their brand across multiple platforms effortlessly. Whether customers choose to interact digitally or in-person, maintaining consistency in branding, product information, and service quality is key to fostering trust and loyalty. Conclusion Reserve Online, Pay In-Store emerges as a game-changer in the realm of O2O retail, offering unparalleled convenience, flexibility, and satisfaction to both customers and retailers alike. As the retail landscape continues to evolve, ROPIS stands poised to shape the future of shopping, elevating the overall shopping experience to new heights of excellence. Customize your own Reserve Online, Pay In-Store strategy with SupremeTech! SupremeTech specializes in bridging the divide between online and offline commerce for major retail corporations globally. Contact us for your own solutions!

      25/03/2024

      81

      Knowledge

      +0

       25/03/2024

       81

       Seamless Retail Bliss: Online-to-Offline Retail with Reserve Online, Pay In-Store

       Swift vs react native for mobile app development

       Knowledge

       +0

        Swift vs React Native for Mobile App Development in 2024

        Hi tech fellows, welcome back to SupremeTech blog. It's been a long holiday for us here in Viet Nam. But we are back, so here we go. When it comes to mobile app development, what language comes to your mind immediately? I believe two giants stand tall: Swift and React Native. But which one should you choose? Let's break it down without the tech jargon. Swift vs React Native: The origins Swift, born from the Apple family, speaks the language of iOS like a native. It's fast, it's sleek, and it's all about that iOS love. It boasts of native performance, modern syntax, and seamless integration with Apple's ecosystem. But React Native? It's the rebel with a cause, using JavaScript to bring harmony between iOS and Android. It bridges the gap between iOS and Android, offering flexibility and efficiency in development. Performance: Native vs Cross-platform When it comes to speed, Swift takes the cake. It's like a racing car, zooming ahead with native performance. Swift enjoys the advantage of native performance, thanks to its direct compilation to machine code. This results in snappy, responsive apps that align closely with iOS standards. React Native, while not inherently native, has made significant strides in optimizing performance. Techniques like Just-In-Time (JIT) compilation and native code modules contribute to smoother user experiences, albeit with a slight compromise compared to Swift in certain scenarios. Development Time and Efficiency Regarding development time, React Native emerges as the frontrunner. Its cross-platform nature allows developers to write code once and deploy it across multiple platforms, significantly reducing time and effort. Swift, however, requires separate codebases for iOS and Android, potentially elongating development cycles. Nevertheless, Swift's native approach ensures precise customization and adherence to platform-specific guidelines, which might justify the additional time investment for certain projects. Community Support and Ecosystem Both Swift and React Native thrive on vibrant communities and extensive ecosystems. Swift developers benefit from Apple's backing and a growing community dedicated to enhancing the language and its ecosystem. React Native, on the other hand, taps into the vast JavaScript community, offering a plethora of libraries, tools, and resources. This robust support system fosters innovation, facilitates problem-solving, and accelerates the development process for both frameworks. UI/UX Design: Native Feel vs Cross-platform Consistency Swift shines in delivering native user experiences tailored to iOS devices. With access to native UI components and seamless integration with Apple's design principles, Swift apps exude elegance and sophistication. React Native, while capable of achieving native-like UI/UX, may exhibit slight discrepancies across platforms due to its bridge-based rendering approach. However, with careful design considerations and customization, React Native apps can deliver cohesive and visually appealing experiences on both iOS and Android. Swift vs React Native: Maintenance and Future-proofing Maintaining and updating mobile apps is an ongoing endeavor, and the choice of framework can significantly impact this process. Swift's separate codebases for iOS and Android necessitate individual maintenance efforts, potentially increasing complexity and resource allocation. React Native's single codebase streamlines maintenance tasks, allowing updates to be applied universally across platforms. This unified approach enhances agility, facilitates feature parity, and future-proofs applications against evolving technological landscapes. Integration with Native Code and Third-party Libraries Both Swift and React Native offer avenues for integrating native code and leveraging third-party libraries. Swift seamlessly interoperates with Objective-C, enabling access to a vast ecosystem of iOS libraries and frameworks. React Native provides a bridge that allows developers to incorporate platform-specific functionalities using Objective-C, Java, or Swift. This flexibility empowers developers to harness the strengths of both frameworks while capitalizing on existing libraries and resources. So, is it Swift or React Native? Despite their differences, Swift and React Native share some similarities in terms of criteria mentioned above. Ultimately, there is no one-size-fits-all solution. Whether you opt for Swift or React Native, both frameworks offer distinct advantages and cater to diverse needs within the mobile app development landscape. By weighing the factors discussed herein and aligning them with your project objectives, you can embark on a journey that leads to the realization of impactful, innovative mobile experiences. Need a consultant for your development project? SupremeTech is here to help! When it comes to mobile app development, you are in our good hand. Dive in our success case studies to learn more about us. See you in the next article!

        20/03/2024

        78

        Knowledge

        +0

         20/03/2024

         78

         Swift vs React Native for Mobile App Development in 2024

         Post banner imagePost banner image
         Customize software background

         Want to customize a software for your business?

         Meet with us! Schedule a meeting with us!